Kleine Zaal – Ronald Ruseler

11 januari 2010- 8 februari 2010

Nature’s Gift

Deel 1

outback nabij tom price

De Haarlemse kunstenaar Ronald Ruseler (1950) is de eerste exposant van de nieuwe tentoonstellingsserie in de Kleine Zaal van De Vishal met als overkoepelend thema ‘Nature’s Gift’. Het jaarthema gaat over de (persoonlijke) verhouding van beeldend kunstenaars tot de natuur. Aan de geselecteerde kunstenaars wordt gevraagd een interpretatie te geven van hun natuurbeleving: dat kan een zo natuurgetrouw mogelijk schilderij zijn, een utopisch paradijs, een werk bestaand uit zuiver natuurlijke materialen of juist een sterk abstract vervormd beeld. De exposanten zijn geselecteerd op basis van hun authentieke kwaliteiten om het begrip natuur in hun werk weer te geven, gebruiken, verkleden en vervormen.

De aanleiding tot het werk ‘The Outback nabij Tom Price’ (2009) is de herinnering van Ruseler aan een tocht door Australië. Zijn collage is een verbeelding van een woestijngebied, het landschap nabij het plaatsje Tom Price. In het werk komt de karakteristieke stippeltechniek van Aboriginalschilders terug in de druppels op het papier. Daarnaast toont hij twee boemerangs met een foto van de Australiër die ze gemaakt heeft: Mister 40-cents.
Zijn inspiratie voor wat hij zelf noemt ‘romantische landschappen’ haalt Ruseler voornamelijk uit zijn reiservaringen. Hij maakt registraties van natuurplekken over de hele wereld. De foto’s, dagboeken, geluidsopnames en verzamelde objecten worden op een later moment, terug in Nederland, geherinterpreteerd en getransformeerd in poëtische kunstwerken vol verwijzingen en herinneringen.

Ik zal verdwijnen en niet meer zijn
maar het land waarover ik nu zwerf
zal blijven en niet veranderen
OMAHA