Kleine Zaal: Robert Pennekamp

13 augustus -17 september 2012

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 8

Vanaf 13 augustus tot 17 september exposeert Robert Pennekamp met de installatie ‘De schaduwtijd voorbij’ in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Hij is de achtste exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
Beeldend kunstenaar en bedrijfskundige Robert Pennekamp (1963) maakt installaties, video’s, collages, performances en site-specific werk. Met zijn bedrijf ‘het Brainstormbureau’ houdt hij zich bezig met strategische planning, reclame, marketing en pr. Zijn kunst is een uitstapje naar een andere wereld. Weg hiervandaan.
Voor de tentoonstelling ‘Het schaduwrijk’ in de Kleine Zaal heeft hij zich laten inspireren door de Zwitserse psychoanalyticus Carl Gustav Jung:
“Iedereen draagt een schaduw”, zei Jung, “en hoe minder hij is belichaamd in het bewuste leven van het individu, des te zwarter en dichter hij is.” Het kan echter ook beschouwd worden als een verbinding met de primitieve dierlijke instincten, die tijdens de vroege kinderjaren door de bewuste geest vervangen zijn. Vandaar dat Jung de schaduw ook met creativiteit in verband brengt. Een beschaafd mens onderdrukt deze dierlijke neigingen, maar dit gaat ten koste de van spontaniteit, creativiteit, gevoeligheid en inzicht. Dit reservoir van duisternis herbergt dus ook bronnen waaruit de scheppende kunstenaar zijn inspiratie haalt. Inspiraties zijn altijd het werk van de schaduw en een leven zonder schaduw zou saai en oppervlakkig zijn.”Zijn werk ‘De schaduwtijd voorbij’ bestaat uit een installatie gemaakt van gerecycleerde pluche beesten, kippen- runder- en varkensbotten, planten, takken en bladeren, hout, touw, textiel en kickbokshandschoenen. Zijn beesten dragen bijzondere namen als De Frutselaer, De Freamelaer, De Ritselaer, De Mazzelaer en de Hopemaer. “de schaduwtijd is voorbij
wij zijn gekropen vanuit onze holen
diep ver vanonder de grond
en nemen het recht over
protest tegen de graaiers
en tegen de weggooimaatschappij
zijn wij smerige beesten
tot leven gekomen om jou te redden en tot inkeer te brengen”