Kleine Zaal: Rein Blank

15 maart – 12 april 2010

Nature’s Gift

Deel 3:

Rein Blank


In de Kleine Zaal (de Etalage) van De Vishal is van 15 maart tot 12 april het werk ‘Bambibos’ van de Haarlemse kunstenaar Rein Blank (1981) te bezichtigen.

De expositie maakt deel uit van de twaalfdelige serie ‘Nature’s Gift’ waarin kunstenaars een interpretatie geven van hun persoonlijke verhouding tot de natuur.
Blank exposeert met een raamsticker waarop Bambi en een octopus in een boslandschap zijn afgebeeld. Aanleiding voor het ontwerp was de tekenfilm ‘Bambi’ van Walt Disney die de kunstenaar als kind zag. In ‘Bambibos’ heeft Blank de onschuld van Bambi afgezet tegen de dreiging die uitgaat van een octopus met lange, grijpende tentakels. Dit element is geïnspireerd op een vechtscene uit ‘Bride of the Monster’ van Ed Wood, een zogenaamde ‘exploitation movie’. In dit filmgenre, waar Blank op latere leeftijd door gefascineerd raakte, probeerde de makers met minimale middelen een zo groot mogelijk effect te veroorzaken op het publiek. Blank refereert in zijn werk vaak aan de filmindustrie. Hij is geïnteresseerd in het spel tussen werkelijkheid en fictie en de drang hierin te verdwalen.