Kleine Zaal: Noëlle Cuppens

14 juni – 5 juli

Nature’s Gift

Deel 5: Noëlle Cuppens

kleine_zaal_cuppen

In de Kleine Zaal (de Etalage) van De Vishal is van 14 juni tot 12 juli het werk ‘Dans le Bois’ van Noëlle Cuppens (1964) te bezichtigen. De expositie maakt deel uit van de twaalfdelige serie ‘Nature’s Gift’ waarin kunstenaars een interpretatie geven van hun persoonlijke verhouding tot de natuur.
‘Dans le Bois’, een werk van vilt op foamboard, is speciaal gemaakt voor de expositie in Kleine Zaal. Het is een intrigerende voorstelling in zwart-wit van een caravan midden in een bos. 
De verhouding tot de natuur is een terugkerend gegeven in het werk van de Amsterdamse kunstenaar. Cuppens werk is veelal gebaseerd op haar eigen fotoarchief van uiteenlopende zaken. Het zijn beelden van plaatsen en situaties die zij onderweg tegenkomt zoals lege bushokjes, rokende schoorstenen, een zonovergoten terras, bomen en landschappen. Cuppens herdefinieert deze alledaagse situaties door tekeningen met de naaimachine te borduren op vilt. Voor ‘Dans le Bois’ heeft zij echter gekozen voor zorgvuldig uitgesneden plakvilt. Het zachte materiaal contrasteert met het hard ogende beeld, een dubbelzinnigheid die terugkomt in de betekenis van het beeld. De ogenschijnlijke romantiek van een hutje in het bos wordt teniet gedaan door de unheimische zeggingskracht van het totale beeld.