Kleine Zaal: Mitsy Groenendijk

28 april tot en met 19 mei 2008

De zeven deugden en hoofdzonden

deel 6: Fides

mitsy

Van 28 april tot en met 19 juni wordt het aapjes kijken in de etalage van De Vishal aan de Grote Markt. Mitsy Groenendijk exposeert daar haar werk ´Faith´ in het kader van het tentoonstellingsproject ´De zeven deugden en hoofdzonden´. De deugd Fides (geloof, vertrouwen) die door dit werk wordt verbeeld is deel zes uit de veertiendelige serie kleine solo-exposities.

De aapsculpturen van Mitsy Groenendijk vormen al jaren een belangrijk onderdeel van haar oeuvre. Via haar apen stelt zij ons de vraag in hoeverre wij mensen werkelijk authentiek en origineel zijn. Zijn wij niet vooral sterk voorgevormde wezens, aangestuurd door traditie, cultuur en tal van herhalende patronen die onze gedragscodes bepalen?
Al duizenden jaren vertegenwoordigen apen waarden en normenbepalingen van de totale menselijke scoop, uiteenlopend van wijsheid tot zonde, van spiritualiteit tot aardse verslavingen. Mitsy’s apen communiceren al schrijvend en handelend met de toeschouwer op een persiflerende, spiegelende manier, waarin het lijkt alsof de apen de geheimen van de mensheid beter kennen dan de mensen zelf.