Kleine Zaal: Maureen Bachaus

6 juni – 4 juli 2011

Deel 6: Here I am, Utopia

 

maureen_bachaus_1

maureen_bachaus

Maureen Bachaus (1969) exposeert van 6 juni tot 4 juli met de installatie ‘Here I am’ (Utopia) in de Kleine Zaal van De Vishal. Zij is de zesde exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Here I am’ in de Vishaletalage. Voor deze exposities, die elke maand wisselen, zijn kunstenaars geselecteerd op basis van het intieme, persoonlijke en vaak ook autobiografische karakter van hun werk. De deelnemende kunstenaars maken in hun werk veelvuldig gebruik van elementen uit hun dagelijks leven, hun persoonlijke ervaringen, gedachten, fantasieën en emoties. De kleine solotentoonstellingen geven toeschouwers een fascinerende blik in de belevingswereld van de exposerende kunstenaar.

De vraag die aan de basis ligt van het werk van de in Maastricht wonende en werkende kunstenaar is in feite: Wie zijn al die mensen op straat, waar komen ze vandaan, wat denken ze, wat voelen ze? Bachaus legt fragmenten van antwoorden op deze vragen vast in haar werk. De bron tot het vinden van die antwoorden is Maureen’s persoonlijke -inmiddels wereldwijde- netwerk, maar ook een toevallige ontmoeting kan een rol spelen. Haar werk bestaat uit assemblages, collages, schilderijen en sculpturen.

Een belangrijk, zo niet cruciaal onderdeel van haar werk is het gebruik van fotografie, soms samengevoegd met flarden tekst die een verhaal of een gedachte suggereren. Andere ingrediënten van bijvoorbeeld haar assemblages zijn gebruiksobjecten die vele jaren in het bezit zijn geweest van allerlei verschillende mensen.
Het oeuvre van Bachaus is een soms zichtbare, soms onzichtbare weerspiegeling van het ‘gewone’ leven, waar menselijke dromen, gedachten en vragen worden uitgebeeld op een manier die tegelijkertijd bij menigeen weer vragen zal oproepen. 

Voor het project ‘Here I am’ keert Maureen Bachaus haar blik naar binnen en geeft een kijkje in haar eigen gedachtenwereld. Voor het project ‘Here I am’ is zij gesponsord door Maastricht Porselein Eijsden, Eyecatcher Fotografie Houten en Monart Lijstenmakerij Den Bosch.