Kleine Zaal: Mark Kramer

7 januari – 11 februari 2013

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 13

Mark Kramer (1973) exposeert van 7 januari tot 11 februari met zijn installatie ‘spatial interpretation of librum 3 #9’ in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Hij is de laatste exposant van de 13delige tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
Kramers werk ontstaat vanuit een innerlijke behoefte om “leegte” te definiëren. Leegte in de letterlijke betekenis van het woord. Het accentueren van lege ruimtes binnen een bestaande architectonische context. Maar nog meer en misschien wel belangrijker, als een immateriële behoefte aan leegte. Leegte waar de mens is teruggebracht tot zijn meeste kwetsbare staat. Een contemplatieve leegte. 

Uitgangspunt voor zijn installatie in de Kleine Zaal is ‘de stip’. Deze staat voor de punt, de oorsprong, het vertrekpunt, de kleinste grafische eenheid. Vanuit deze kleinste grafische eenheid creëert Kramer een installatie van lineaire puntenstructuren. 

De puntenstructuur bestaat uit papieren schijven van vijf verschillende afmetingen. De schijven stanste hij uit nebula librum 3 (2012); een los boekwerk van 273 pagina’s waarvan hij iedere bladzijde afzonderlijk doorboord heeft. Zo ontstond er in het boekwerk een spel van lineaire puntenstructuren, gaten, deuken, restgaten diverse soorten punten getekend met een boormachine.

De uitgestanste schijven hebben ieder een unieke identiteit. Deze wordt duidelijk zichtbaar na belichting van de schijfjes waarbij er zowel een licht- als schaduwtekening op de muur ontstaat.

Mark Kramer (1973)
spatial interpretation of librum 3 #9
geperforeerd papier, rubber, metaal
2013

Mark Kramer, tracing out the void, installatie tijdens RAW EXPO, Rotterdam, 2012 (detail)