Kleine Zaal: Marissa Evers

6 april – 4 mei 2009

Don’t fence me in

deel 4: U bevindt zich hier (Haarlem ± 1500-2009)

Kleine-Zaal
Marissa Evers maakt speciaal voor de etalage van De Vishal in het kader van de tentoonstellingsserie Dont Fence me in een grote tekening in de vorm van een drieluik. De tekening met als titel U bevindt zich hier heeft dezelfde afmetingen als de wanden van de Kleine Zaal, zoals de vitrine wordt genoemd, en wordt ter plaatse gemaakt.
Evers vertegenwoordigt deel 4 van de 13-delige serie exposities. De serie gaat over het ervaren van ruimte, over vrijheidsdrang, grenzen en grenzeloosheid. Zij kiest voor een historische benadering van het thema. Evers verbeeldt de afgrenzende bebouwing van de stad Haarlem in de loop van de afgelopen vijf eeuwen.
Tot de 16e eeuw is Haarlem omringd geweest door een stadsmuur met een negental poorten en 34 tussengelegen muurtorens. Een groot aantal is verwoest tijdens het Beleg van Haarlem (1572-1573) of naderhand (eind 1800) afgebroken. Het enige dat nu nog aan deze vroegere begrenzing herinnert is de Amsterdamse Poort en de Damiaatjes. De tweetonige klokjes worden elke avond vanuit de naastgelegen Bavo-kerk tussen 21.00 en 21.30 uur geluid. Dit ter herinnering aan de dagelijkse afsluiting van de stadspoorten die volgens de overlevering op deze manier werden aangekondigd.
Het standpunt van de toeschouwer in de tekening, maar ook letterlijk voor de Kleine Zaal staand, is de Grote Markt. Je staat op het middelpunt van een driesplitsing die leidt naar de (verdwenen) poorten die vroeger de stad begrensden en gezien vanuit het midden van de stad straalsgewijs weglopen