Kleine Zaal: Margot Berkman

30 september – 4 november 2013

expositieserie ‘Verse Vis’

Deel 9

Een recent hoogtepunt in het oeuvre van Margot Berkman vormt de eervolle opdracht van de Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, een sierhek voor de Koningsboom te maken. Hieraan werkte zij twee en een half jaar aan, in het diepste geheim. In het laatste stadium pendelde zij voortdurend tussen de aluminiumgieterij in Italië en haar atelier.

Berkman ontwierp het decoratief sierhek zoals hiervoor vermeld voor de Koningsboom. Deze speciaal gekweekte koningslinde is op 30 april in veel Nederlandse gemeenten door kinderen geplaatst ter herinnering aan de troonswisseling; de abdicatie van Koningin Beatrix der Nederlanden en de inhuldiging van haar oudste zoon Prins Willem-Alexander als nieuwe Koning der Nederlanden. Het gaat om een oude traditie die sinds het ontstaan van het Koningshuis bestaat en de geboorte van een troonsopvolger of het bestijgen van de troon markeert. Ook in Zandvoort zijn vanaf 30 april koningslinde en sierhek te vinden, op de hoek van de Nicolaas Beetslaan en Van Lennepweg. Hier bleef het niet bij. Eervol was de nieuwe opdracht van het Textielmuseum Tilburg om het gelegenheiddoek (tafellinnen) te ontwerpen dat is aangeboden aan de nieuwe Koning en Koningin.

Margot Berkman exposeert in De Vishal met een video van het maakproces, een deel van het sierhek, en het tafellinnen. De video draait in de etalage van De Vishal aan de Grote Markt en is binnen in de videoruimte rustig te beluisteren en zien.
Het tafellinnen is te bestellen in De Vishal.