Kleine Zaal: Marcel van Kerkvoorde

4 februari tot en met 25 februari 2008

De zeven deugden en hoofdzonden

deel 2: Fortitudo

DrieluikIAmYourMaster

I Am Your Master

Van 4 februari tot en met 25 februari 2008 toont Marcel van Kerkvoorde in de Kleine Zaal (vitrine aan de Grote Markt)van De Vishal in Haarlem drie schilderijen uit de serie I Am Your Master. De presentatie is onderdeel van een 14-delige serie kleine solotentoonstellingen met als thema ‘De zeven deugden en hoofdzonden’, Het tweede deel in de serie heeft als titel Fortitudo, dat moed of sterkte betekent. De drie schilderijen worden in de presentatie getoond als drieluik. Op het venster is de tekst I Am Your Master aangebracht.

Marcel van Kerkvoorde over zijn werk: “In een voortdurend proces vormen wij onze blik op de werkelijkheid. Dat proces is een worsteling én een gesprek met onszelf, onze directe omgeving en de maatschappij. Wij denken te leven in een wereld die volledig is geïndividualiseerd en waar autonomie dé erfenis van deVerlichting is. Klopt dit of dringt zich de vraag op: Zijn wij meester van de wereld?”

In dit werk presenteert hij de worstelende mens door drie symbolen te tonen: de renner, de president en de leraar. De renner staat symbool voor het hyperindividu dat door dopingschandalen de rol van held én verdachte in zich verenigd. De president staat voor wat in het Duits een ‘macher’ genoemd wordt. Hij die door zijn dadendrang zichzelf voorbij holt, wat volgens de kunstenaar Bush en in extremis Hitler en Napoleon overkwam. De leraar tenslotte, zou kunnen staan voor de ‘ultieme’ vormgever.