Kleine Zaal: Lilian Kreutzberger

9 juli – 13 augustus 2012

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 7

Deze zomer is van 9 juli tot 13 augustus een bloemeninstallatie van Lilian Kreutzberger te bezichtigen in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Zij is de zevende exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
Het werk van Lilian Kreutzberger (1984) bezit een unheimische uitstraling door de desolate ruimten die in haar atmosferische schilderijen de hoofdrol spelen. ‘Mijn grootste interesse blijft uiteindelijk de mens en zijn omgeving. Ieder mens streeft naar geluk, en naar perfectie, en heeft de hoop dit te bereiken. Maar tezelfdertijd weten we dat het onmogelijk is om daadwerkelijk deze Utopie te bereiken. Het bewustzijn hiervan is een pijnlijk onderdeel van de menselijke conditie.’ Dit onderzoekt Kreutzberger via (vervallen) utopieën en de ruïnes van hoop, in wisselwerking met de mens in deze gebouwde omgevingen. 

Haar schilderijen en tekeningen tonen deze diepe interesse in de menselijke conditie in het hedendaagse stedelijke leven. Waar de ene toeschouwer wellicht alleen een verlaten en unheimische bebouwing ontdekt, ziet een ander, door de eindeloze lagen verf, ook hoop. In de Kleine Zaal toont zij een installatie met beschilderde bloemen die zij afgelopen jaar tijdens haar studie aan Parsons New School in New York maakte. Met een dikke laag verf op de bloemen wordt de kleur en lichtval van de bloem bepaald en tevens dient deze ook als beschermlaag tegen direct sterven tijdens het aanbrengen van de agressieve laklaag. Ze probeert, tegen beter weten in, het vergankelijke te controleren