Kleine Zaal: Lena Soulkovskaia

23 augustus – 13 september 2010

Nature’s Gift

Deel 8: Lena Soulkovskaia

klzaal
Way To Fall 2009-2010

 
Vanaf 23 augustus toont de Russische kunstenares Lena Soulkovskaia de installatie ‘Way To Fall’ in De Kleine Zaal (de vitrine) van De Vishal. Zij is de achtste deelnemer van de twaalfdelige serie ‘Nature’s Gift’ waarin kunstenaars een interpretatie geven van hun persoonlijke verhouding tot de natuur.
Zij draagt het werk op aan Konstantin Edoeardovitsj Tsiolkovski (1857-1935), een Russische wiskundige die gezien wordt als de vader van de raketwetenschap. Haar installatie is een persoonlijke interpretatie van de grote technologische dromen en doelen die de mensheid, waaronder Tsiolkovski, zich stelt om de natuur te bedwingen en het universum naar eigen hand te zetten. Zij is geïntrigeerd door het ultieme verlangen en gedrevenheid van mensen door de eeuwen heen om grote, nieuwe technologische en wetenschappelijke uitvindingen te doen die de wereld opzienbarend veranderen. De gestelde futuristisch doelen zijn lang niet altijd even realistisch gebleken maar zouden volgens Soulkovskaia gezien kunnen worden als een ‘poëtische droom’.
Soulkovskaia studeerde aan de Belarusian Academy of Fine Art en aan de Rietveld Academie en woont en werkt sinds een aantal jaren in Nederland.