Kleine Zaal: Henze Boekhout

9 januari -13 februari 2012

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 1

In de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem is van 9 januari tot 13 februari werk van de Haarlemse fotograaf/kunstenaar Henze Boekhout (1947) te zien. Hij is de eerste exposant van de nieuwe tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
De foto ‘Moving Light’ die Henze Boekhout exposeert in de Kleine Zaal van de Vishal dateert uit de jaren tachtig, een periode waarin hij veel experimenteerde met fotografie. De kunstenaar wilde onderzoeken tot in welke uithoeken van dit medium hij kon geraken. Daarvoor bouwde hij eigenhandig een grote 30×40 platen camera om zichzelf het fotograferen bewust een beetje onmogelijk te maken. Het logge apparaat had een beperkte scherptediepte, te lange sluitertijden, een beperkt aantal belichtingen en meer mankementen. Hij genoot van de experimenten met deze bijzondere camera die hem hielpen de fotografie opnieuw uit te vinden.
Over ‘Moving Light’ : “ Deze foto heb ik gemaakt van de Westerscheldedijk bij Rilland Zeeland. Het ging me in dit geval om het lichtverzamelend vermogen van film met als aanleiding het monumentale van zo’n dijklichaam. Op een nacht maakte ik die 30×40 camera in gereedheid. En terwijl ik de lens van de camera open liet staan liepen we eindeloos met een Tl-armatuur (en een lange kabel) de dijk op en af en streken we het licht uit over de dijk.”

 

henze_boekhout

Moving Light, 1980, contact bariet print, 30 x 40 cm