Kleine Zaal: Harald Schole

25 februari tot en met 17 maart 2008

De zeven deugden en hoofdzonden

deel 3: Caritas

gates07en40

De Amsterdamse kunstenaar Harald Schole is de derde exposant van het zonden- en deugdenproject in de Kleine Zaal van De Vishal. Na de deugden Temperantia (gematigdheid, zelfbeheersing) en Fortitudo (moed, sterkte) heeft Schole gekozen voor de deugd Caritas (naastenliefde, liefde).

Het thema liefde zette hij een paar jaar geleden al in voor zijn inzending voor de Biënnale van Seoul. Hij toonde daar een reusachtige kalligrafische tekening waarop de letters LOVE in één beweging op een dynamische manier aaneen geregen worden. Schole was toen al geïnspireerd geraakt door het gedachtegoed van Spinoza. Deze Hollandse filosoof beschreef in de 17de eeuw in zijn ‘Ethica’ de 48 aandoeningen van de mens. Het betreft menselijke uitingen en gevoelens zoals woede, jaloezie en liefde die het rationele handelen van de mens beïnvloeden.

Harald Schole toont in de Kleine Zaal vier sculpturen die zijn uitgevoerd in brons en bladgoud voor een achterwand met een gesjabloneerde zwart-wit tekening met vlinders. De sculpturen staan in contact met elkaar en lijken zich ten opzichte van elkaar te bewegen. De olijke, mythische figuren, die een gouden schittering afgeven door gebruik van het bladgoud, lijken op een keerpunt te staan: ´Is er innerlijke twijfel, of wordt er een stoutmoedige stap, een zoektocht naar liefde ondernomen?.