Kleine Zaal: Geertje van de Kamp

11 februari  – 10 maart 2013

expositieserie ‘Verse Vis’

Deel 1

Geertje van de Kamp exposeert van 11 februari tot 10 maart met haar werk (zonder titel) in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Zij is de eerste exposant van de 11delige tentoonstellingsserie ‘Verse Vis’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nieuwe leden van de Vishal geselecteerd.
Geertje van de Kamp: ‘Een gepassioneerd spel tussen het vrije en het strakke’
In haar atelier in de Nieuwe Vide staan de boeken over de geschiedenis van de kunst een plankje hoger dan de filosofische werken. Daaronder, en overal in de ruimte rondom, boeken en naslagwerken over stenen en mineralen.
‘Mijn ouders hadden in Heiloo een grote tuin. In mijn jeugd zocht ik daar al naar stenen, gefascineerd door hun vormen en kleuren.’
Haar afstudeerscriptie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam handelde over de semiotiek: de studie van het wezenlijke karakter van en het onderzoek naar het ontstaan en het gebruik van tekens. Die zoektocht naar de betekenislagen van objecten en van mineralen, zie je terug in haar werk.
In de houten stempels die ze aanvankelijk ontwierp. In de boeken die ze in allerlei vormen en situaties schilderde: openvallend, dicht, liggend, hangend in de ruimte omdat hetzelfde boek in een andere situatie, in een andere tijd en vanuit een ander lezersperspectief een ander boek is geworden. In de complexe, kristalvormen die ze, laag voor laag, uit het zes lagen dikke triplex laat opbloeien. En ook in haar meest recente werken: schilderijen die aanvankelijk nog gepassioneerd vol stenen en mineralen lijken te zijn gestort maar die allengs teruggebracht worden tot perfecte kubussen, tot éen kristallijne vorm met vier vlakken, waarin het harde kobaltblauwe dominant aanwezig is.
Precies zoals, vanuit de chaos die de natuur vooral is, de strakke vormen van kristallen als mysterieuze tekens plotseling opduiken.
Geertje van de Kamp exposeert in februari ook met tien nieuwe schilderijen in De Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt in Haarlem.

 

Geertje van de kamp (1986) Z.T. Acryl op doek 78 X 78 cm.