Kleine Zaal: Elisa Pesapane

12 april – 17 mei 2010

Nature’s Gift

Deel 4

de-reis-klein
Elisa Pesapane (1979) is de vierde exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Nature’s Gift’ in de Kleine Zaal (de etage) van De Vishal.

In de exposities, die elke maand wisselen, geven kunstenaars een interpretatie van hun natuurbeleving: dat kan een zo natuurgetrouw mogelijk schilderij zijn, een utopisch paradijs, een werk bestaand uit zuiver natuurlijke materialen of juist een sterk vervormd, abstract beeld.
Pesapane maakte speciaal voor deze expositie een anderhalf meter hoog triptiek getiteld ‘De Reis’. Zij toont de reis van een stoet mensen, onder toeziend oog van haarzelf, die op weg zijn door het landschap van haar jeugd; de Italiaanse Alpen. De Haarlemse kunstenaar verbeeldt op symbolische wijze het levenspad van de mens, jong en oud, met ieder zijn of haar persoonlijke belevenissen, ervaringen en emoties onderweg naar het einde.

Petrarca beklom de Mont Ventoux, Dante de Louteringsberg, Elisa Pesapane en haar personages lijken op hun gemak onderweg naar hun einddoel; de top van Monte Isola het bergeiland in het meer van Iseo waar het Santuario van de Madonna della Ceriola zich bevindt. Als dochter van een Nederlandse vader en een Italiaanse moeder draagt Pesapane twee geschiedenissen, talen en landen in zich mee. Dit gegeven, wat zij beschouwt als haar grootste geluk en tegelijkertijd haar grootste verdriet, komt veelvuldig tot uiting in haar expressieve, theatrale oeuvre.
Omdat het triptiek uit meerdere schilderingen bestaat die niet tegelijkertijd kunnen worden getoond zal de kunstenaar de triptiek om de vijf dagen afwisselend openen of weer sluiten. ‘De Reis’ maakt deel uit van een omvangrijk project van olieverfschilderijen op paneel getiteld ‘Contemporary Icons’.

www.elisapesapane.com