Kleine Zaal: Cees Krijnen

4 mei- 6 juli 2009

Don´t fence me in

deel 5: CEES KRIJNEN op zijn retour

Voor de 6de editie van de serie ‘Don’t Fence Me in’ in de Kleine Zaal (de vitrine aan de Grote Markt) van De Vishal liet kunstenaar Cees Krijnen (1969) zich portretteren door vriendin, fotograaf en zangeres Jacqueline Bieze. De foto, gevat in een weelderige Zuid-Duitse Rococolijst uit het midden van de 18de eeuw, sluit aan bij het project: Cees’ kunstminnende vrouwencollectief waarbij Krijnen kunstlievende en zelfbewuste vrouwen projecteert.

Hij fotografeerde deze vrouwen onder meer op zijn solostand op Art Amsterdam vorige maand. Een selectie van gemaakte foto’s is nog tot en met 16 juni te zien bij Galerie Tanya Rumpff.
Het project kan beschouwd worden als een vervolg op zijn ‘Woman in Divorce Battle on Tour’ waarmee hij internationale bekendheid en in 1991 de prestigieuze kunstprijs de ‘Prix de Rome’ won. Hij transformeerde de echtscheidingsperikelen van zijn moeder Greta Blok tot kunst. Van het stigma ‘gescheiden vrouwtje’ werd Blok de glamour muze van haar eigen zoon. Krijnen portretteerde zijn moeder als een zelfstandige, krachtige vrouw en rekende af met de mythe van het zwakke, afhankelijke vrouwtje.

Het afbeelden van sterke, onafhankelijke vrouwen lopen als een rode draad door het oeuvre van Krijnen. Toch vond hij dat het nu, na het afbeelden van al die vrouwen, eens tijd werd zichzelf te tonen: ‘Ik ben er narcistisch genoeg voor’. De antieke lijst werd geleverd door de Lijstenmakers en restaurateurs de Roo SaintHill.

Cees Krijnen is de zesde exposant van de 13-delige serie tentoonstellingen in de Kleine Zaal van De Vishal met als overkoepelend thema ´Don´t Fence me in´. De exposities die elke vier weken wisselen gaan over het ervaren van ruimte, grenzen en grenzeloosheid. De deelnemende kunstenaars worden uitgedaagd de beperkte ruimte van de etalage aan de Grote Markt naar hun hand te zetten en een geheel eigen ruimtelijke werkelijkheid of nog stoutmoediger een eigen universum te creëren.