kleine zaal: Caroline de Bruijn

1 september tot 29 september 2008

De zeven deugden en hoofdzonden

deel 9: Acedia

acediacaroline de bruin

Caroline de Bruijn is de tiende exposant in de etalage van De Vishal. Uit de veertiendelige serie ´De zeven deugden en hoofdzonden´ koos zij voor de zonde Acedia (luiheid). En daarbij doelt zij niet op de luiheid waarbij je lekker een boek gaat lezen terwijl eigenlijk andere zaken om je aandacht vragen, maar die van totale verlamming, veroorzaakt door een hoofd dat overstroomt.
De eerste twee weken toont zij het beeld ´David´: een haasachtig figuur met een gespierd lichaam, die er verloren bij staat in een wastobbe vol vloeistof met een gloeilamp op zijn hoofd. Zijn ideeën stromen langs zijn lichaam naar beneden en laten hem eenzaam en geïsoleerd achter. Vanaf 15 september neemt ‘Acedia´ het over. Dit keer gaat het om een schaapachtig figuur met een vrouwenlichaam, vastzittend in een blok beton. Met hersenen twee keer zo groot als haar hoofd staat ze er als versteend bij. Haar hersenen dreigen haar lichaam te overwoekeren.

`Is het mogelijk dat wat er door het hoofd spookt zichtbaar te maken?´ vraagt Caroline de Bruijn zich af. De kunstenaar is gefascineerd door de menselijke psyche, door het innerlijke gevecht, het tekort en de onmacht. Daar waar het niet gaat zoals het zou moeten, wordt het voor haar interessant.
Zij verbeeldt die innerlijke wereld in haar fabelachtige keramische beelden bedekt met afwisselend mat en glanzend gekleurd glazuur.