Kleine Zaal: Bethany de Forest

6 december 2010 tot 10 januari 2011

Nature’s Gift

Deel 12: Bethany de Forest

Bethany de Forest

Voor het twaalfde en laatste deel van de tentoonstellingsserie Nature’s Gift in de Kleine Zaal (etalage) van De Vishal heeft Bethany de Forest (1966) een selectie gemaakt uit haar verzameling geënsceneerde landschapsfoto’s. Op het eerste gezicht lijken haar foto’s, gepresenteerd in lichtbakken, een natuurgetrouwe weergave van kleurrijke landschappen maar bij nadere beschouwing blijken de beelden te zijn opgebouwd uit veel vervreemdende elementen. Groentes, rubber fruit, insecten en bloemen vormen gezamenlijk paradijselijke werelden die ogenschijnlijk levensgroot zijn.
De Forest begint met het maken van maquettes van haar fantasievolle ‘werelden’. Zij maakt een opstelling in een spiegeldoos van 70x70cm en fotografeert deze vervolgens van binnenuit met een pinhole-camera, een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje gebruikt.
Bethany de Forest studeerde af aan de Utrechtse Hoge School voor de Kunsten met als specialisatie fotografie. Al vanaf het begin was ze bezig met het maken van opstellingen en maquettes die ze fotografisch vastlegde. Met een gewone camera bleven de beelden voor haar echter te afstandelijk. Ze wilde het gevoel creëren dat ze zelf rondliep in de door haar gecreëerde werelden. Pinhole-fotografie bleek dit mogelijk te maken.
De Forest schept sprookjeswerelden waarvoor ze de meest uiteenlopende materialen gebruikt. Zo worden bomen gevormd door paksoi, kan een woestijn bestaan uit griesmeel en blijkt een waterpartij gewoon een spiegel te zijn. Het bijzondere is dat de kunstenaar de toeschouwer meeneemt in haar fantasiewereld en de ware aard van de gebruikte materialen pas bij nader onderzoek naar voren komt.