Kleine Zaal: Arthur Kempenaar

11 december 2012 – 7 januari 2013

12delige expositieserie ‘Het Schaduwrijk’

Deel 12

De Haarlemse kunstenaar Arthur Kempenaar (1952) exposeert van 11 december tot 7 januari in de Kleine Zaal van De Vishal in Haarlem. Hij is de twaalfde exposant van de tentoonstellingsserie ‘Het Schaduwrijk’ in de Vishaletalage. Voor deze kleine solo-exposities zijn nationale, hedendaagse kunstenaars geselecteerd die zich in hun werk veelvuldig bezighouden met het spel van licht en donker en daarmee schaduw. De kleine solo-exposities die elke vier weken wisselen tonen licht- en schaduwwerken op gebied van fotografie, tekeningen, schilderijen, vormgeving en installaties.
Kempenaar is zowel schilder als beeldhouwer en zijn werk gaat vooral over ruimte en vergankelijkheid. Zelf zegt hierover: “Een beeld is een ingreep in de ruimte. Een schilderij is een uitbreiding van de ruimte; een soort bijkeuken.” In zijn laatste reeks werken onderzoekt hij de samenhang tussen het beeld op het platte vlak en het ruimtelijk werkstuk. Hij laat het geschilderd beeld terugkomen in een beeldhouwwerk.
Voor de expositie in de Kleine Zaal maakte hij een houten beeld van een beerachtig wezen met op zijn rug een amorfe lichtgevende klomp. Het werk is geïnspireerd op een schilderij van Jeroen Bosch; de ‘Heilige Christoforus’ uit ca. 1496. Het werk verbeeldt de Heilige Christoffel die het Christuskind draagt. Het kind legt het gewicht van de hele wereld op de schouders van de reus Christoffel. Deze gaat gebukt onder het ‘geestelijk’ gewicht dat hij moet dragen en de rivier overzetten.

 

Studies voor Kleine Zaal, 2012