Kleine Zaal: Alice Brasser

2 februari – 9 maart 2009

Don´t fence me in

deel 2: GALACTIC RIDER

Alice Brasser is de tweede exposant van de 13-delige serie tentoonstellingen in de Kleine Zaal van De Vishal met als overkoepelend thema ´Don´t  Fence me in´. De exposities die elke vier weken wisselen gaan over het ervaren van ruimte, grenzen en grenzeloosheid. De deelnemende kunstenaars worden uitgedaagd de beperkte ruimte van de etalage aan de Grote Markt naar hun hand te zetten en een geheel eigen ruimtelijke werkelijkheid of nog stoutmoediger een eigen universum te creëren.
Met haar schildering Galactic Rider, een ruiter op een wit paard in een oneindig universum, komt de Haarlemse kunstenaar Alice Brasser van alle deelnemende kunstenaars wellicht het dichtst bij het oorspronkelijke idee van de serie Don´t Fence Me in. De curator van De Kleine Zaal, Marjorie Tijs nam de vaak opnieuw uitgebrachte hit van Cole Porter uit 1934 als uitgangspunt. Het nummer gaat over een naar vrijheid verlangende cowboy, die rijdend op zijn paard opgaat in een weids prairielandschap zonder hekken of andere beperkingen. En dat is wat Alice Brasser laat zien in haar grote sprookjesachtige schildering op papier. Het werk is geïnspireerd op een ruiterportret dat zij eerder maakte, alleen bevindt de figuur zich nu niet meer in een aards landschap maar is hij helemaal vrij, zwevend door het immense Melkwegstelsel en wordt hij zoals zij dat noemt een heuse ´sterrenruiter´


Galactic Rider, 2009, 190 x 259 cm

Een ruiter aan de hemel. Een nieuw sterrenbeeld? Het stikt van de sterren, zelfs als je de melkweg buiten beschouwing neemt. Er zijn dus vele sterrenbeelden te onderscheiden als je een beetje je best doet. Hier op aarde hadden we vroeger de ruimte. De zeëen, oceanen en nieuwe werelddelen moesten ontdekt worden, maar de aarde is intussen steeds kleiner geworden. Met Google Earth heb je de hele wereld bijna onder handbereik. Heel soms wordt er nog een onbekend bos of oerwoud ontdekt, maar bijna alles is verkend. Sla je de blik omhoog, dan is er opeens weer ontstellend veel ruimte. Het is zo moeilijk te vatten dat je hele dagen en weken lang vergeet dat die ruimte er is. We zijn doorgaans gefocused op de aardse wereld onder onze voeten. We lopen elkaar bijna onder de voet. In de file sjokken we achterelkaar aan. Gebrek aan ruimte.
De cowboy in dit werk kan daarentegen eindeloos door de ruimte sjokken. In de Vishal in Haarlem heeft Alice Brasser (1965) een groot werk gemaakt op papier, dat veel weg heeft van een schilderij ‘Caballero del sur’ dat zij vorig jaar maakte, maar in een andere constellatie.