JEANNE OOSTING PRIJS 2015

7 t/m 25 oktober

JEANNE OOSTING PRIJS 2015

JOS

De Jeanne Oosting Prijzen 2015 zijn toegekend aan de beeldend kunstenaars Corinne Bonsma en Jantien Jongsma.
De prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie in hun werk betrekken.
De jury, bestaande collega-kunstenaars Ina van Zyl, Gijs Frieling en Ronald Zuurmond, koos voor Bonsma en Jongsma op grond van eigenzinnigheid, vakmanschap en spannende kijkervaring.

Bonsma en Jongsma ontvangen elk een geldbedrag van € 7.500. Het werk van beide laureaten is vanaf 8 oktober te zien in de Vishal te Haarlem.

De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vindt plaats tijdens de opening in de Vishal op zondag 11 oktober, om 16.30 u.

 

Corinne-Bonsma
Corinne Bonsma, Bonen, 2014, eitempera-op-canvas 200 x 140 cm

Er gaat iets raadselachtigs uit van het werk van Corinne Bonsma (1959). Op het oog schildert ze aandoenlijk bekende voorstellingen, maar tegelijkertijd wringen deze broze, kwetsbare onderwerpen. Haar werk is hierdoor altijd meer dan een eenduidige, herkenbare voorstelling. Het kleurgebruik is geraffineerd. Zij beschikt over een benijdenswaardige vrijheid van afwisseling in onderwerpskeuze en manier van schilderen. Bonsma’s werk ademt hierdoor voortdurend eigenzinnigheid en werkplezier uit.

Jantien-Jongsma
Jantien Jongsma, De liefdevolle nacht, 2014 mixed media op papier 68 x 53 cm

Jantien Jongsma (1965) refereert in haar werk vaak aan volkskunst en traditionele, tegelijkertijd getuigt het ook van een kritische houding. In haar werk is het bekende altijd nét even anders en minder bekend dan het aanvankelijk leek. Herkenning en vervreemding zijn gelijktijdig aanwezig en dit maakt haar werk tot een spannende kijkervaring. De tomeloze energie die het werk uitstraalt, getuigt van een genot in het maken en een genot om de boel op zijn kop te zetten. Jongsma doet dit op overtuigende manier.
Van beide kunstenaars is een ontwapenend videoportret gemaakt: https://vimeo.com/jeanneoostingprijs

www.jeanneoostingstichting.nl

Meer info over de kunstenaars: www.corinnebonsma.eu en www.jantienjongsma.nl.