Jan Maarten Voskuil

29 januari 2015 – 24 februari 2015

jmvoskuil

De Kleine Zaal van De Vishal toont vanaf vandaag een computeranimatie van Jan Maarten Voskuil New Characters . De projectie is tot stand gekomen in samenwerking met Dieter Smits, die de realisatie en sequentie van de animatie voor zijn rekening heeft genomen. De raamprojectie is gebaseerd op de schilderijen installatie The Alphabet of Silly Colors uit 2012, waarin Voskuil 18 hybride vormen presenteert die het midden houden tussen de cirkel en het vierkant en in hun diversiteit in vorm en kleur, met elkaar gemeen hebben dat ze ieder een derde dimensie bezitten.

In de computeranimatie New Characters ontbreekt de voor Voskuil zo karakteristieke derde dimensie, maar de kijker krijgt daar wel iets voor terug: beweging. De animatie is een uitbreiding van het vormonderzoek naar de mogelijkheden die het vierkant en de cirkel ons nog te bieden hebben. Het strenge minimalistische uitgangspunt wordt uitgedaagd in een schijnbaar oneindige variëteit aan kleur en vormveranderingen. Beweging, snelheid en kleur veranderen in een continue wisselend tempo tot een hallucinerend beeld.

De vormen doen denken aan grafische tekens en suggereren een alternatief voor de ons bekende lettertekens die het alfabet representeren. Sterker nog, ze vormen daadwerkelijk een alternatief. De 65 mogelijke vormvarianten zijn ook als lettertype samengebracht en kunnen hiermee ieder denkbare tekst uitbeelden.

Voskuil is bekend geworden met zijn ”ruimtelijke schilderijen” en wordt onder meer door de Haarlemse galerie Rob de Vries vertegenwoordigd.

Zie voor meer informatie : www.janmaartenvoskuil.nl en www.dietersmits.nl

Curator Kleine Zaal: Ruth van Veenen: ruth.van.veenen@kpnmail.nl