HET OOG VAN DE VROUW

23 maart t/m 20 april 2003

Vanessa Jane Phaff, Rosemin Hendriks, Helma Pantus, Iris van Dongen, Juul Kraijer, Aline Thomassen, Lise Haller Baggesen, ErzsŽbet Baerveldt, Jane van Herwijnen, Beth Namenwirth, Bastienne Kramer, Roos Campman, pietsjanke fokkema, Lara de Moor.

 

het oog van de vrouw

De tentoonstelling ‘het oog van de vrouw’ toont kunstwerken van veertien vrouwen.
Deze expositie laat zien op welke manier deze kunstenaars de vrouw in hun werk verbeelden. Een aantal schilderijen en tekeningen is autobiografisch.
Zo tekent Rosemin Hendriks levensgrote zelfportretten ontleend aan polaroids die ze van zichzelf maakte. Helma Pantus speelt in haar narratieve schilderijen de hoofdrol. De schilderijen van Lise Haller Baggesen gaan over ‘banale’ momenten uit haar leven. ‘Ik schilder burgerlijke situaties die in ieders leven voorkomen. Zelden tref ik dat soort voorstellingen aan in de beeldende kunst’, aldus Baggesen. De kunstenaars op deze tentoonstelling hebben geen exhibitionisme nodig om hun verhaal te vertellen. De feministische strijd is bij deze kunstenaars geen onderwerp meer. Zij hoeven hun plaats niet te bevechten. De tentoonstelling laat ook zien dat ondanks de populariteit van fotografie, video- en conceptuele kunst, de schilder- en tekenkunst springlevend is en dat een mooi schilderij niet per se zonder betekenis is. De manier waarop vrouwen zichzelf of andere vrouwen afbeelden, verandert constant. Maar wat deze veertien vrouwen bindt, is dat zij de vrouw, of een beeld van de vrouw nodig hebben, om hun verhaal te vertellen.
groeps tentoonstelling i.s.m. slot Zeist

productie: Sandrine van Noort