Het Kabeljauwgenootschap

2 juli t/m 7 augustus 2005

Van zaterdag 2 juli tot en met zondag 7 augustus 2005 brengt Het Kabeljauwgenootschap in de Haarlemse Vishal een ode aan de kabeljauw. Er zullen onder meer schilderijen, tekeningen, collages, foto’s en installaties te zien zijn.

Kabeljouw genootschap

Het Kabeljauwgenootschap organiseert tentoonstelling in Haarlemse Vishal

Van 2 juli tot 7 augustus 2005 vindt in de Vishal aan de Grote Markt in Haarlem een tentoonstelling plaats van Het Kabeljauwgenootschap. De kunstenaars van Het Kabeljauwgenootschap brengen met de tentoonstelling een ode aan de kabeljauw. Zij willen zo de aandacht vestigen op de zorgelijke situatie rond de kabeljauw, die volgens deskundigen met uitsterven wordt bedreigd.

De opening is op vrijdag 1 juli om 18:00 uur. Diane Ozon (dichter, performer, schrijver) zal de opening verrichten. Martin Scholten – directeur van het Rivo (onderdeel van de Universiteit Wageningen) – zal een kort referaat houden over de situatie rond de kabeljauw.

Deelnemende kunstenaars zijn: Minno Banning, Rob van Betuw, Martin uit den Bogaard, Tejo Bolten, Åke Danielson, Aaf van Essen, Rein van Essen, Takako Hamano, Vincent Hamel, Valentijn van der Heide, Harry Heyink, Robbert Hohmann, Reinier Kurpershoek, Gerry van der Linden, Henri Plaat, Dirk Polak, George Schouten, Hugo Sinzheimer, Kees Tabak, Ronald Timmermans, Venus Veldhoen, Peter de Vogel, Riëtte Wanders, Cor van Wees en Carien van Willigen.

Achtergrond
Het project rond de kabeljauw is een initiatief van rockmusicus en kunstenaar Hugo Sinzheimer en fotograaf Kees Tabak. Zij vinden de problematiek rond de kabeljauw een voorbeeld van de onevenwichtige wijze waarop mensen omgaan met de natuur en natuurlijke hulpbronnen in de wereld.

Het ICES in Kopenhagen (een van de belangrijkste onderzoeksinstituten op visserijgebied) waarschuwt al enkele jaren over de situatie rond de kabeljauw. Ook recent waren er weer berichten van o.a. de Universiteit van Wageningen dat de kabeljauw in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

Door de enthousiaste inbreng van beeldend kunstenaars, cineasten, dichters, fotografen, grafici, schrijvers en musici is het initiatief uitgegroeid tot Het Kabeljauwgenootschap. De deelnemers hebben speciaal voor de manifestatie individuele werken gemaakt. De werken zijn tot stand gekomen vanuit de eigen visie, ideologie en achtergrond, en in de vorm en wijze die iedere deelnemende kunstenaar passend vindt.

Dit zal in de Vishal in Haarlem resulteren in een tentoonstelling waarin werken en uitingen van zeer uiteenlopende aard te zien zijn. Naast formele en conceptuele beeldende kunst, zijn er ook meer poëtische en figuratieve werken. Er is daarnaast fotografie, video en muziek. Er zal ook een permanente meditatie te zien zijn. Belangrijke criteria om deel uit te kunnen maken van het genootschap zijn kwaliteit, professionaliteit en betrokkenheid bij het onderwerp. Beslissingen over te contribueren werken zijn door de individuele deelnemers zelf genomen.