Good Food

24 september t/m 30 oktober 2005

Piet van Leeuwen – meer dan 50 jaar in het vak – laat onder meer recente geënsceneerde culinaire fotografie zien en nieuwe fotowerken. Deze eigenzinnige werken zijn voor de gelegenheid gekoppeld aan de persoonlijke keuze van Piet van Leeuwen. Getoond worden fotowerken van internationaal opererende kunstenaars: Sarah Lucas, modefotograaf Marcel van der Vlugt en Holger Niehaus. Ruimtelijke coupletten van Adrie Huisman en glaskunstenaar Yvon Trossèl completeren deze kunstwerken. Bovendien zijn er video- en DVD-loops te zien van Van Leeuwen en Van der Vlugt.

De Vishal eert met deze expositie Piet van Leeuwen die al vanaf zijn elfde jaar als fotograaf  – en later eveneens als galeriehouder – successen boekt. Hiervoor mocht hij eerder dit jaar uit handen van burgemeester Pop een lintje ontvangen.

good_food

Piet van Leeuwen

Piet van Leeuwen (1942, Rotterdam) is al vijftig jaar een fotograaf die, gedreven door experimenteerlust en een onderzoekende geest, vernieuwende en originele bijdragen levert aan de Nederlandse fotografie. Hoewel hij zich regelmatig op het grensvlak van de fotografie begeeft, blijft hij zijn medium trouw. Ook zijn nevenactiviteiten als adviseur, docent, galeriehouder, collectioneur, gastconservator en auteur spelen zich af binnen het domein van de fotografie. In het boek ‘Vis. Spelen met vuur- Kranenborg kookt’ uit 1990 maakte Van Leeuwen grote indruk met zijn geënsceneerde culinaire fotografie, een belangrijk spoor in zijn fotografisch oeuvre. Ook nu laat Van Leeuwen een serie geënsceneerde culinaire foto’s zien. Foto’s die tot stand komen zonder digitale technieken.

Kijk voor meer informatie op: www.vanphotogallery.nl

Marcel van der Vlugt

Marcel van der Vlugt (1957, Naaldwijk, Nederland) is een van de belangrijkste Nederlandse modefotografen. Hij werkte voor diverse nationale en internationale modetijdschriften. Daarnaast ontwikkelde hij reclamecampagnes voor merken als Guhl, JVC en Sanex. Behalve commercieel is Van der Vlugt eveneens als beeldend kunstenaar succesvol met zijn fotowerken. Zijn serie I Like…, waarmee hij het clichébeeld van schoonheid aantast en het schoonheidsideaal nieuwe impulsen geeft, scoorde internationaal en was te zien in diverse musea in binnen- en buitenland. In De Vishal toont Van der Vlugt zijn tweede serie van deze I Like…-fotowerken. Hiervoor nam hij ditmaal Japanse vrouwen en eten als uitgangspunt. Ook hier transformeren de gezichten van vrouwelijke modellen door culinaire toepassingen tot bijna sculpturale objecten. Dusdanig ontdaan van hun identiteit ontstaan surrealistisch en enigszins erotisch getinte beelden.

Holger Niehaus

De Duitse fotograaf Holger Niehaus (1975, Nordhorn, Duitsland) leeft en werkt in Berlijn. De getoonde voorwerpen in zijn intrigerende stillevens zijn bewerkt, vervormd of komen vervreemdend over door de keuze van het camerastandpunt. Een bekend voorbeeld is zijn stilleven van gepeld fruit. Niehaus studeerde aan de AKI Academie voor beeldende kunst en vormgeving in Enschede. Zijn werk was op verschillende groepsexposities te zien in Tecklenburg, ’s Hertogenbosch en Berlijn.

Courtesy: Galerie Van Zoetendaal, Amsterdam.

Sarah Lucas

Sarah Lucas (Londen, 1962) is een wereldberoemd kunstenaar en belangrijk vertegenwoordiger van de Engelse kunstenaarsgeneratie die wordt aangeduid als de Young British Artists (YBA’s). Haar installaties, beelden en foto’s zijn zowel komisch als provocerend met hun ongepolijste esthetiek en visuele woordspelingen die de sekse onderzoeken in een door de sensatiepersgeoriënteerde maatschappij. Haar eerste solotentoonstelling in 1992 was getiteld ‘Penis Nailed to a Board’ (Penis vastgespijkerd aan een plank). Het jaar daarop opende zij een winkel waarin zij zes maanden lang multiples verkocht, een samenwerking met Tracey Emin. In 1996 had Lucas een solo-expositie in het Museum Boymans-van Beuningen te Rotterdam. Daarna was haar werk verschillende malen te zien in het Frans Hals Museum/De Hallen dat ook werk van haar in zijn collectie heeft.

Met dank aan het Frans Hals Museum.

Adrie Huisman

Adrie Huisman (Maasdijk, 1954) ook wel bekend als de Paprikaman, is opgegroeid in het Westland en ziet geen reden om beeldende kunst en tuinbouw te scheiden. ‘Groen’ materiaal kan zintuigelijke ervaringen oproepen van bijzondere aard, is zijn overtuiging. In zijn proefkas in Maasdijk voert hij experimenten uit die soms hun weerslag hebben op lokaal niveau, maar die ook tot grootschalige projecten kunnen leiden. Tomaten, paprika’s, aubergines – Huisman maakt hier regelmatig installaties mee – alle behorend tot de plantkundige familie van de nachtschades worden in zeer beperkte variëteit door de glastuinbouw gekweekt. Huisman gaat verder waar de glastuinbouw ophoudt, veel verder…

Voor meer informatie zie: www.dutch-sculptors.org

Yvon Trossèl

Yvon Trossèl (1962, Sassenheim) is een van Nederlands belangrijkste glaskunstenaars. Zij  boekte groot succes met haar veelkleurige en soms transparante glasserviezen die titels dragen als ‘Algenservies’, ‘Puddingshow’ en Oesterservies’. In 1980 ging zij in de leer op het glasblaasatelier De Oude Horn in Akcoy (bij Leerdam) bij Willem Heesen om het vak te leren. Van 1982 tot ’85 volgde zij een opleiding aan de glasafdeling van de Rietveld Academie. In 1986 keerde zij terug naar de Oude Horn om te werken met Bernard Heesen. Zij blies daar ook haar eigen collectie. Hiervoor ontving zij de Bernadine de Neeve Prijs in 1992. Sinds 2000 heeft zij haar eigen glasblazerij ‘Occhi’ genaamd (Italiaans voor ‘ogen’) in Haarlem.