De vijfde verdieping

21 mei t/m 26 juni 2005

De vijfde verdieping is een installatie met beeld en geluid: foto’s en citaten uit het gelijknamige boek over de gesloten verpleegafdeling van verzorgingshuis Oldenhove.

Foto’s: Liza de Rijk.
Tekst: Pieke Stuvel.
Vormgeving boek en tentoonstelling: Melle Hammer

5de verdieping

Pieke Stuvel maakte met haar dochter Liza de Rijk ‘De vijfde verdieping.’ Een boek dat voorjaar 2005 bij uitgeverij Podium in Amsterdam zal verschijnen. Liza maakte de foto’s en Pieke Stuvel schreef de tekst. Melle Hammer heeft het boek vormgegeven.
De vijfde verdieping wil een impressie geven in tekst en beeld van het leven op een psychogeriatrische afdeling in het verzorgingshuis, waar haar moeder de laatste zes jaar van haar leven woonde. (Oldenhove in Overveen).
Liza en Pieke zijn onder de indruk geraakt van het onalledaagse leven op een dergelijke afdeling. Van de inzet van het personeel en de vindingrijkheid die soms nodig blijken te zijn als de gebruikelijke manieren van communiceren niet meer toereikend zijn.
Het afgelopen jaar heeft Pieke iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij de zorg voor de negentien bewoners van de vijfde verdieping geïnterviewd, van arts tot schoonmaakster, van activiteitenbegeleidster tot pedicure, van verzorgster tot vrijwilliger. Liza portretteerde hen en de bewoners met haar camera.
Zoals een boek in de eerste plaats een object is dat pas van tafel genomen en met enige inspanning van de lezer zijn inhoud prijsgeeft, zo wordt de installatie – bedacht door Melle Hammer – in de Vishal een autonoom werkstuk waar de bezoeker omheen kan lopen voordat hij/zij besluit deel te nemen aan de inhoud.
Met citaten uit Piekes boek en fotobeelden van Liza als materiaal wordt een omgeving gecreëerd die iets van die verborgen wereld voor het publiek hoopt te ontsluiten.
Binnen de ruimte van de Vishal wordt een ‘zwevende’ kamer geïnstalleerd. Buiten de kamer blijft alles onveranderd, binnen heerst misschien een vreemde, maar beslist genoeglijke sfeer. Er staan stoelen, kamerplanten en een plasmascherm. Op dit scherm wordt at random een selectie van de digitale foto’s vertoond terwijl in de onderrand van het beeld tekstfragmenten passeren. Er klinkt zang en pianomuziek, een opname van de maandelijkse liedjesmiddag in Oldenhove. In deze installatie dragen drie disciplines fotografie, schrijven en vormgeving het verhaal.

Het boek “De Vijfde Verdieping” wordt uitgegeven door uitgeverij Podium.