de kleine zaal invites: eerdere exposities

Dik Box

Dik Box – Mutation two

Dit werk is een onderzoek naar ruimtelijke structuren die telkenmale – naar gelang de lichtintensiteit – een transformatie ondergaan. Een ogenschijnlijk onwillekeurig lijnenspel dat door knooppunten van fluoriserend garen gevormd wordt. Organische vormen waarin massa geen rol speelt en transparantie de boventoon voert.

 

Startel

STARTEL - Kill your DarWins
2013

Linnen, fluoriserende verf, vliegen, UV-belichting.

190 x 190 cm

STARTEL, founded in 1995 by Jan Starken (1956) and Mark Schotel (1965), is fascinated by the essence and creation of life. 

Lees verder...

Marcella Kuiper

WELKOM

Een ode aan mijn ouders

Er is een welkom wat van de vuurtorens uitgaat. Ze verspreiden met hun licht het verhaal; wij willen jullie hier graag zien.

Lees meer...

Suzan Kalle invites Annegien van Doorn

In haar werk onderzoekt Annegien van Doorn het banale, het alledaagse en het voor de hand liggende. Zij staat stil bij ogenschijnlijk nietszeggende situaties.

Lees meer...

Inez Piso invites Vibeke Mascini

De Schaduw van de Haan

Het was een zonnige dag toen de Grote Bavo in 1530 van haar toren beroofd werd. Op de Grote Bavo kwam een tweelingtoren te staan, identiek in alles behalve zijn gewicht. Dagelijks vermenigvuldigt deze toren zich opnieuw wanneer een opaque dubbelganger zich uitstrekt over het marktplein.

Lees verder...

Léon Kruijswijk invites JLDianthus

Léon Kruijswijk invites JLDianthus
Constitution1801

JLDianthus: Ik vind dat je als kunstenaar verantwoordelijkheid moet nemen voor sociale vraagstukken. Je kunt niet de hele tijd alleen met je eigen gewin bezig zijn, want je bent onderdeel van de wereld om je heen.

Lees verder...

Marjolein van de Ven invites Eric Peter

Eric Peter: Ik vind het interessant te zien wat er gaande is tussen mensen, en dan niet alleen wat er gebeurt in mijn eigen omgeving of waar in de media over wordt geschreven. Zo probeer ik als ik bijvoorbeeld op een terras zit of op de trein moet wachten, naar de gesprekken om me heen te luisteren.

Lees verder...

Docus van der Made invites Naïmé Perrette

Docus van der Made, Education Assistant bij Witte de With Center for Contemporary Art, invites Naïmé Perrette, resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in 2014-2015. Naïmé onderzoekt de wijze waarop identiteit wordt opgebouwd...

Lees verder...

 

Alix de Massiac invites Daniel van StraalenEnergy Falling Down the Tree - Daniel van Straalen

Daniel van Straalen heeft een hang naar het inzetten van archetypes: beelden die eenieder in één oogopslag herkent. De herkenning verlegt het zwaartepunt van het werk en roept vragen op rondom authenticiteit, een sleutelbegrip in het werk van Van Straalen. De vraag of iets ‘echt’ of ‘nep’ is, doet er niet meer toe, vooruitgang is het motto.

Lees verder

Vincent van Velsen invites Anna Dasović

Vincent van Velsen (1987) is schrijver, criticus en curator met een achtergrond in kunst- en architectuurgeschiedenis. Hij schrijft regelmatig voor individuele kunstenaars, instellingen en magazines. Tentoonstellingen maakte hij onder meer voor Castrum Peregrini, Framer Framed en Museum Flehite.

Lees verder

 

Julia Geerlings invites Kristina Benjocki

Julia Geerlings (1985, Amsterdam) is onafhankelijk curator en schrijver woonachtig in Amsterdam en Parijs. Julia heeft haar bachelor en master kunstgeschiedenis aan de Freie Universität Berlin (2010) en aan de Vrije Universiteit Amsterdam (2012) behaald. Ze schrijft regelmatig voor Metropolis M, Museumtijdschrift, Tubelight en Frieze en heeft meegewerkt aan verschillende publicaties.

Lees verder

 

Alexandra Landré invites Timo van Grinsven

Alexandra Landré

Alexandra Landré (1977) werkt als zelfstandig curator en is sinds 2016 verbonden aan de Kunstvereniging Diepenheim. Haar interesse richt zich op vraagstukken rondom artistieke praktijken die 'ruimte', 'artistiek onderzoek' en 'experiment' centraal stellen. Als zelfstandig curator heeft zij (inter)nationaal gewerkt met grootschalig ruimtelijk werk in binnen- en buitenruimte (bijvoorbeeld Synch Festival, Athene/ GR, Kunsthalle Wenen/ A), aan onderzoeksprojecten (bijvoorbeeld Lectoraat kunst en publieke ruimte/Amsterdam, MAK/A) en verschillende tentoonstellingsmodellen in de praktijk gebracht (o.a. Kunsthalle Munster/ DE, Stedelijk Museum Bureau/Amsterdam, Drodova Gallery/ CZ). Alexandra publiceert regelmatig in vaktijdschriften en publicaties (Metropolis M, BE Magazine/DE) en is tevens adviseur voor verschillende culturele organisaties en overheid instellingen.

Timo van Grinsven (1985 NL) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan het st. Joost in 's-Hertogenbosch voordat hij vertrok naar Antwerpen om daar een master Vrije Kunst te volgen aan het Sint-Lucas.

De werken van Timo van Grinsven bestaan uit een assemblage van zeer diverse materialen die volgens een eigenzinnige logica met elkaar worden gecombineerd in een installatie of sculptuur. Binnen het combineren word er gelet op de onderlinge tactiliteit en de mogelijke betekenis van een materiaal buiten zijn eigen context. Zo is bijvoorbeeld glas binnen de stilstand van een beeld een verwijzing naar water of lucht, een Bounty de beste sokkel ter wereld (een leeg eiland) en een bril met al zijn suggesties de beste afwezigheid van de mens.

Nathanja van Dijk invites Jeroen Jongeleen

Nathanja van Dijk

Nathanja van Dijk is curator en medeoprichter en directeur van A Tale of a Tub in Rotterdam. A Tale of a Tub opende in 2014 haar deuren, als ‘testing-ground’ voor kunstenaars, curatoren, critici, denkers en ook andere instituten en initiatieven om ideeën te ontwikkelen, nieuwe wegen in te kunnen slaan en om vanuit het perspectief van de kunst de hedendaagse samenleving kritisch te kunnen beschouwen.

Voorheen was van Dijk directeur van Frankendael Foundation, het 18e-eeuwse buitenhuis voor hedendaagse kunst in Amsterdam (2012-2015) en artistiek directeur van 21rozendaal, Enschede (2010-2012). Sinds 2009 werkt zij als onafhankelijk curator. De verbinding tussen de hedendaagse kunst en sociaal-politieke vraagstukken lopen als rode draad door haar praktijk. Meest recente projecten zijn onder andere Acts of Orientation in samenwerking met de Schering Stiftung & Humboldt Universität zu Berlin, de publicatie Navigating Noise (uitgeverij Walther König) en het film programma The Migrant (Moving) Image in reactie op de huidige migratiecrisis (Rotterdam, Amsterdam, Marrakech, Ramallah, Berlin, Miami, New York). In samenwerking met Carolyn H. Drake werkt Van Dijk als curator en adviseur voor de Robeco Art Collection en de NautaDutilh Rotterdam Art Collection.

Van Dijk (1984) heeft Kunst en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en behaalde haar Master Hedendaagse Kunst aan de Universiteit van Amsterdam.
INVITES Jeroen Jongeleen

jeroen jongeleen

Imke Ruigrok invites Bente Wilms

DE KLEINE ZAAL INVITES: Imke Ruigrok

kleinezaal-1

Curator tentoonstellingen
Master, Artistic Research, UvA
Master, Moderne Kunst, UvA
Honoursprogramma: Kunst, Wetenschap en Praktijk, UVA en de Rietveld Academie
Universiteit van Amsterdam, filosofie
Hogeschool van de Kunsten, Utrecht

Imke Ruigrok invites Bente Wilms

MASSMESSMESSAGE

bente-kleinezaal