DE IDIOOT

9 oktober t/m 31 oktober 2004

Dik Box, Ronald de Ceuster, Marcel van Kerkvoorde, Jules Kockelkoren

de idioot

Ik ben er als de dood voor. Vanaf het moment dat ik, op mijn racefiets, bijna vol in de zijkant vloog van een van de eerste exemplaren die ik waarnam. Deze stoof vlak voor me, van een landgoed in Aerdenhout, het fietspad op. Ik kon nog net remmen.
Ik begrijp dat men zich er vooral veilig in voelt. De ‘SUV’ zoals de jeep blijkt te heten is voor mij het symbool voor de emancipatie van de onbenul of de idioot, die geen blad voor de mond wil nemen, sinds ruim twee jaar geleden de deksel van de dampend ketel vloog. De uitspraak: “Dit moet eindelijk een keer gezegd kunnen worden” is zijn adagium.
De afgelopen twee jaar organiseerde ik een viertal tentoonstellingen waarin ik de sociologische positie van de samenleving als onderwerp nam. ‘Welkom’ in het Kunstfort Vijfhuizen, ‘Stilte’ in de Kloostergangen te Haarlem, ‘Love from Amsterdam’ in Outline te Amsterdam en nu ‘De Idioot’ in de Vishal.
De ‘nonchalante’ manier waarop belangrijke onderwerpen in de media worden besproken, onder het motto dat alles nu gezegd mag worden, is daarbij het uitgangspunt. Ik kreeg het gevoel dat het gebrek aan integriteit in de publieke cultuur zich begon te wreken.
Vier kunstenaars reageren op geheel eigen wijze en vanuit hun eigen oeuvre op dit uitgangspunt.

Marcel van Kerkvoorde