Crossing Lines

18 maart t/m 17 april 2016

Floor van Keulen Joost Krijnen en Willem Besselink

In de tentoonstelling Crossing Lines zullen de kunstenaars Floor van Keulen, Joost Krijnen en Willem Besselink ieder een site specificinstallatie maken. Lijnen zullen de basis zijn van drie monumentale werken. Ieder tekent op zijn manier in de ruimte.

“Omdat er in zijn praktijk van schilderen, als hij eenmaal bezig is, geen grenzen in zicht zijn, kan hij net als Pollock ook daar beginnen waar het hem het beste uitkomt. Daarna ziet hij wel”.
(…)
“Ook herinner ik me de onuitputtelijkheid van zijn verbeelding toen hij bezig was – met de schildering die in zichzelf verzonken in alle richtingen op drift raakt.”
(Rudi Fuchs, “Van Keulen, ongeveer”, uit: Floor van Keulen, Lost Paintings 1965-2000)

Floor van Keulen (Amsterdam, 1951) zal in de Vishal een muurschildering maken.

Floor van Keulen

Floor van Keulen

Willem Besselink is gefascineerd door onderliggende structuren in zijn alledaagse omgeving.
Zijn installaties, tekeningen en objecten zijn visualisaties van de gegevens die hij tijdens de zoektocht naar die structuren verzamelt.

Voor de ruimtevullende installatie in de tentoonstelling Crossing Lines in de Vishal zal hij op zoek gaan naar structuren van deze specifieke locatie. Structuren in de architectuur en zijn eigen gebruik er van; in de geschiedenis van het gebouw, en welke rol hij daarin zelf speelt; en in de functies van de ruimte, en hoe hij daar zelf gebruik van maakt, als kunstenaar, als bezoeker, als onderzoeker.

besselink-colourless

Willem Besselink

Joost Krijnen (Breda 1983) maakt tekeningen waarin lijnen en kleuren vele vormen aannemen, met als overkoepelend motief de dagelijkse routine van tekenen, schilderen, schetsen of simpelweg lijnen op papier zetten. Energieke en monumentale gebaren worden afgewisseld met uitgewerkte portretten in sierlijke lijnen of snelle schetsen. Strikt geometrische, gekleurde vlakken worden in perspectief gebracht door schijnbaar willekeurige eerste pogingen. In deze transformatie is het de kunst om het intuïtieve en procesmatige zichtbaar te houden en tegelijkertijd een sterk beeld neer te zetten. Krijnen maakt speciaal voor de tentoonstelling Crossing Lines een nieuw werk.

Joost Krijnen

Joost Krijnen