Op atelierbezoek…

... bij Dik Box

'DE ZWEVENDE WERELD VAN DIK BOX'

Dik Box heeft, na vele jaren als kunstenaar, de monumentale opdrachten in de openbare ruimte ingeruild voor een nieuw creatief proces waarin hij direct met zijn handen objecten creëert.

Lees verder

...bij Annesas Appel


'GOED KIJKEN OM TE KUNNEN LOSLATEN'

We zitten thuis bij Annesas Appel op de vide aan een enorme tafel. De spullen die op tafel verspreid liggen, de verschillende printers en vooral het licht in deze ruimte creëren de sfeer van een ontwerp-studio.

Lees verder

...Bij Geertje van de Kamp

EEN KOSMISCHE 'BIG STOP' OP KLEINE SCHAAL

Ik tref Geertje toevallig aan op de gang in het gebouw van Horizonverticaal en ze nodigt me spontaan uit om even een kijkje te nemen in haar atelier.

Lees verder

... bij Corinne Bonsma

`DE DINGEN DOEMEN OP`

Op een warme nazomerse namiddag zijn Alet en ik in het atelier van Corinne Bonsma. Binnen is het aangenaam koel en we kijken direct tegen kleurrijke schilderijen die het hele atelier verlichten. Dit voelt zo uitnodigend dat we ons graag laten verleiden om onze ogen rond te laten dwalen.

Lees verder...

... bij Erna Anema

‘DWINGENDE VORMEN DE BAAS ZIJN’

Na het beklimmen van prachtige witgelakte trappen betreden we het grote zolderatelier van Erna Anema. De hoge ruimte met witte balken is mooi en helder – ik ontdek meteen twee houten ringen waaraan je kunt hangen en gymnastiekoefeningen kunt doen. Erna: “Ik oefen af en toe voor bergtochten in verre landen, om daar sterk naar toe te gaan.”

Lees verder

... bij Tijl Orlando Frijns

Op een druilerige grijze dag komen Jef Bosman en ik aan in het atelier van Tijl Orlando Frijns. Tijl werkt in een atelierschuur midden in het verlaten en vervallen kassenlandschap van Zuid-Holland. Veel van zijn werk staat er niet, maar het atelier is op zichzelf ook al interessant om te zien. Het ´binnenleven´ lijkt op een ondoordringbaar struikgewas van apparatuur, gereedschap en houten planken die als vrije vormen overal rondslingeren. De wind waait door de spleten naar binnen en het kost de kachel in de hoek veel moeite om de ruimte een beetje op temperatuur te brengen.

Lees verder

... bij Erik de Bree

'CRISP PAINTINGS'

In het atelier van Erik de Bree bevind ik me onverwachts in een schilderachtige wereld. Over de vloer verspreid liggen half gekruld papieren en half opgerolde stukjes doek. Achter deze `remains of the day‘ hangen aan de muur drie grotere nog niet opgespannen doeken waar hij op dit moment aan werkt. Daarop te zien zijn eenvoudig abstracte composities van ‘hard edge’ vormen voor een monochroom achtergrond. Van een afstand denk ik aan gebroken glas of houtsplinters, het zou de broosheid van het beeld kunnen betekenen.

Lees verder