BE.LONG / BE.LONGINGS

Gastcurator: Annesas Appel

26 februari tot en met 3 april

annesas_appel

Annesas Appel en Giene Steenman stellen de tentoonstelling samen vanuit hun wederzijdse fascinatie voor ordenen, rubriceren en registreren.

Giene Steenman onderzoekt de wereld met een observerende blik. Ze kijkt scherpzinnig naar de dingen in het dagelijks leven. Naar het alledaagse en naar alles wat daarin afwijkt van het gewone. Ze registreert, legt vast, ordent en rubriceert. In de loop der jaren bouwde ze zo een groot en bijzonder beeld archief. Dit archief, bestaande uit werk of uit inspiratie voor werk, ging verloren tijdens een brand in haar atelier.
Door het verlies van deze inspiratie bron, ontstond de noodzaak om de dingen opnieuw vast te leggen. Zo was na de brand een foto uit de krant aanleiding voor de 225 tekeningen die een plaats hebben gekregen in de installatie van Steenman en Appel in De Vishal.

Voor Annesas Appel is het een noodzaak de dingen om zich heen in kaart brengen. Zo krijgt ze grip op wat ze zijn of kunnen zijn. Dat was al tijdens haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie, die ze afsloot met een project over het analyseren, ordenen en catalogiseren van patronen van schotse ruiten. Zij wil de onderliggende structuren blootleggen en begrijpen. Of ze nu systematisch de binnenkant van haar laptop onthult en in kaart brengt of dat zij zich bezighoud met het overtrekken van alle groene spullen in haar huis. Alles vormt een verzameling. Door op een bepaalde manier opnieuw te ordenen krijgen de objecten een andere context en betekenis