BAVO BABY – educatief

Geachte docenten,
Tussen 16 maart en 10 april organiseren twee deelnemende kunstenaars in De Vishal en Sint Bavokerk een aantal workshops rondom de tentoonstelling BAVO BABY.

De Baafskathedraal in Gent en de Bavokerk in Haarlem dragen de naam van de heilige Sint Bavo. Een thema om meer aandacht aan te schenken in dit culturele vriendschapsjaar tussen Nederland en Vlaanderen. Vijf jonge kunstenaars uit Gent en vijf uit Haarlem maken nieuw werk aan de hand van teksten van drie Haarlemse schrijvers. Zij geven hun hedendaagse visie op en interpretatie van deze historische heilige.

De scholieren maken kennis met het werk van de kunstenaars d.m.v. een korte rondleiding, waarin verteld wordt wat de betekenis is van de kunstwerken en wat de verbinding is met het historisch verhaal/mythe van Sint Bavo. Deze rondleiding vindt plaats in De Vishal en in de Sint Bavokerk.

Na de rondleiding kunnen de scholieren een game spelen die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is door het (online) kunstplatform Sub-marine Jungle. De game is een virtueel museum, ontworpen door twee kunstenaars waarin digitale kunstwerken worden tentoongesteld. Deze werken kunnen zweven en worden verplaatst. In deze game wordt het verschil duidelijk tussen een echte tentoonstelling waarin de zwaartekracht een rol speelt en de digitale wereld waarin alles mogelijk is. In de tentoonstelling in De Vishal hangen ook werken die digitaal gemaakt zijn maar d.m.v. een print tastbaar zijn geworden.

De workshop wordt gegeven door Marianne Hotske Hamersma en Saskia Burggraaf (gastcurator en beide deelnemende kunstenaars van/aan deze tentoonstelling).
Voor leerlingen van 6 t/m 12 jaar geven zij een workshop rondom de Haarlemse mythe van Sint Bavo. In 1274 zou Sint Bavo tijdens een belegering van de stad door de Kennemers, op een wolk boven de stad zijn verschenen, waardoor de aanvallers in paniek vluchtten. Sindsdien was hij ook beschermheilige van Haarlem. In de workshop gaan we tekeningen maken waarop superkrachten, attributen of andere fantasievolle objecten staan, die Sint Bavo kunnen helpen de stad te beschermen. De tekeningen worden na afloop besproken en opgehangen in de Sint Bavokerk.

Rondleiding/workshop: duur 1u15 min

De workshops vinden plaats eind maart en begin april.

Voor prijzen en aanmeldingen: stuur een mail naar de.vishal@gmail.com.
Bij deze brief zenden wij u de BavoBabyBoekjes, die u gratis voor de leerlingen kunt ontvangen.

U bent met de leerlingen van harte welkom.

Met vriendelijke groeten,

Cilia Tel, zakelijk coördinator De Vishal