BANKGEHEIMNIS

8 maart t/m 21 april 2013

De Zwitsers/Nederlandse kunstenaar Corinne Bonsma nodigde als gastcurator drie Zwitserse kunstenaars uit voor de expositie Bankgeheimnis in De Vishal. Met deze tentoonstelling wil zij de raakvlakken tussen haar werk en dat van haar drie landgenoten nader onderzoeken; bestaat er zoiets als Zwitserse kunst? Is deze onderscheidend? En hoe verhoudt zich die dan bijvoorbeeld tot hedendaagse kunst in Nederland?

Irene Schubiger (1948, beelden). Haar sculpturen herinneren aan alledaagse objecten of delen van het menselijk lichaam die uit hun context zijn gehaald en in een nieuwe ruimte worden geplaatst. Herinneringen aan haar controversiële kindertijd zijn meestal het uitganspunt van haar werk. Ze werkt o.a. in gips, papier-maché en piepschuim, bedekt met een glanzende laag siliconen.

Kotscha Reist (1963, schilderijen). De poetische werken van Kotscha Reist gaan over herinneren. Zijn schilderijen zijn altijd afgeleid van foto’s, die hij vergroot en daarna schildert. Zijn schilderstijl is virtuoos,de kleuren zijn terughoudend zoals op een ingekleurde zwart-wit foto.

Vincent Chablais (1962, installaties van papier). Zijn istallaties van papier zijn meestal meters hoog. Hij kleurt het papier met olieverf waardoor het een doorschijnende, kwetsbare uitstraling krijgt. Hij bewerkt het papier door het te schuren, te kreukelen, te vouwen of te plakken waardoor zijn installaties er uit zien als uitvergrote collages. Tevens wordt papieren restafval onderdeel van zijn werk, waardoor het geheel toevallig oogt maar in feite tot het uiterste detail is bedacht.

Corinne Bonsma (1959, schilderijen) Ook het werk van Corinne Bonsma gaat over herinneren. In haar serie schilderijen is zij op zoek naar de oorsprong van haar fantasie. De boeken die zij als kind las spelen daarin een belangrijke rol. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt zij een serie schilderijen over haar eerste helden.

Schubiger, Reist en Chablais wonen en werken allen in, of in de buurt van Bern, Zwitserland. Bonsma groeide op in deze streek, maar woont en werkt in Haarlem, Nederland