ALS IK NU ZEG IS HET AL VOORBIJ

10 november t/m 3 december 2001

-Het veranderlijke beeld van Haarlem


Caroline Coehorst


Kuno Grommers

DE VISHAL FOTO-OPDRACHT (DEEL I)
De komende drie jaar gaat de Vishal een serie fototentoonstellingen brengen onder de titel: Het veranderlijke beeld van Haarlem. Elk jaar krijgen drie beeldende kunstenaars de opdracht de stedenbouwkundige/ architectonische ontwikkelingen in Haarlem fotografisch vast te leggen. Deel 1 heeft als titel: “als ik nu zeg is het al voorbij”.

Eind 2001 zal de Thorbeckebuurt worden afgebroken. Dan zal deze unieke volkswijk (onder de rook van de voormalige Droste fabriek) definitief uit het stadsbeeld verdwijnen. De huidige bewoners krijgen de mogelijkheid in een geheel nieuw opgebouwde stadswijk terug te keren. Kuno Grommers heeft sinds dit voorjaar de ontwikkelingen in de buurt gevolgd. Twintig jaar geleden maakte hij al een reportage over de Burgwalbuurt. Kuno weet de menselijke aspecten binnen een veranderende omgeving op treffende wijze vast te leggen. Deze fotoserie zal binnen enige tijd reeds historisch zijn.

Het stuk Spaarneoever rondom de spoorbrug heeft een rommelig karakter. Industriïle monumenten wedijveren om aandacht met de hier gevestigde tweedehands autobranche. Het voormalige EBH terrein heeft zijn definitieve vorm nog niet gevonden. Caroline Coehorst heeft in haar werk voorkeur voor dit soort periferie. Haar fotoês kenmerken zich door een autonome visie op ruimtelijke structuren. De opvallende menselijke afwezigheid geven haar foto’s een verstild aanzien. Dat maakt haar fotoês ook zonder voorkennis van de context krachtig.

Rieks Swarte is nauw verbonden met de Toneelschuur: hij is een van de oprichters, heeft er nu zijn eigen theaterbedrijf (De Firma Rieks Swarte). Zijn broer Joost is de tekenaar van de nieuwbouw. Rieks is gedurende het nieuwbouwproces in de Begijnestraat regelmatig op de bouwplaats te vinden met zijn digitale camera. Hij filmt cirkels in verschillende lagen die eenmaal uitgeprint op de computer een panorama vormen. Rieks noemt ze zelf “digipans”. Hij zal enkele details van deze “digipans” in de Vishal laten zien, voor een compleet panorama is de ruimte niet toereikend. Wel zal er in de kleine zaal een monitor staan waar het videowerk van een totaal panorama op te zien zal zijn.