Godinnen en andere duivels

Arthur Kempenaar exposeert tot en met 11 maart bij 37PK (Groot Heiligland 37, Haarlem)

Verkeersborden en bijkeukens: het werk van Arthur Kempenaar wordt door de kunstenaar zelf bij voorkeur beschreven in beeldende termen. In deze solotentoonstelling brengt hij werken bij elkaar die een duidelijke thematiek voeren, archetypische personages als vertalingen van onze psyche. Veelal kiest hij voor klassieke godsfiguren of andere mythische personages. De verhalen van menselijke tragiek, de strijd tussen de stervelingen en de onsterfelijken maar ook de hulpeloosheid van de mensheid fascineren Kempenaar. De werken zijn te lezen als bezweringen van onze demonen.

Onlosmakelijk verbonden met de thematiek is bij Kempenaar het tastbare werk. Zowel bij zijn sculpturen als bij zijn schilderijen draait het om ruimte, om vorm en restvorm. De pasteus geschilderde beelden zitten in het doek gevangen. Beeldvullend en iconisch als verkeersborden dringen zij vanuit het platte vlak naar de beschouwer toe en claimen zo de ruimte. Vaak bewegen zij ook de andere kant op, het beeld dijt uit naar achteren, naar binnen en betrekt een nieuwe ruimte, een soort bijkeuken in het fysieke vlak. De driedimensionale beelden trekken door hun zwaartekracht naar zich toe maar geven geen millimeter mee, ze dwingen de beschouwer zich in de restvorm te bewegen.

Door schilderijen en sculpturen samen te brengen, maakt Kempenaar van dit spel van aantrekken en afstoten, van trekken en duwen, een lijfelijke ervaring, een vleesgeworden bezwering.

22 februari 2018

‘Land’ in kunstcentrum De Kolk

Als gastconservator bracht Harry Swaak drie Haarlemse kunstenaars bij elkaar: Alice Brasser, Helmuth van Galen en Ronald Ruseler. ‘Land’ is de titel van deze tentoonstelling die geopend wordt door Jaap Ploos van Amstel. U bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. De opening vindt plaats op zaterdag 3 maart om 11.00 uur in de […]
20 februari 2018

Featuring # 01, the movie

15 februari 2018

Wild tekenen in de Vishal!

Vanaf eind februari organiseert De Vishal een serie van 10 tekenlessen met professionele begeleiding. Tijdens deze lessen worden de fundamenten van het tekenen doorgelicht door verschillende professionele kunstenaars. In korte tijd leer je zowel goed kijken als tekenen en verbreed je je mogelijkheden. De lessen worden gegeven op woensdagavond van 19.30 – 22.00 uur. Aanvang […]