Kleine Zaal: Chantal van Heeswijk

9 mei – 6 juni 2011

Deel 5: Here I am, even buiten zonder jas

chantal van heeswijk
zwarte man, detail installatie
Beeldend Vormgever Chantal van Heeswijk (1974) exposeert vanaf 9 mei met de installatie ‘Here I am’, even buiten zonder jas een maand lang in de Kleine Zaal van De Vishal. Zij is de vijfde exposant van de twaalfdelige tentoonstellingsserie ‘Here I am’ in de Vishaletalage. Voor deze exposities, die elke maand wisselen, zijn kunstenaars geselecteerd op basis van het intieme, persoonlijke en vaak ook autobiografische karakter van hun werk. De deelnemende kunstenaars maken in hun werk veelvuldig gebruik van elementen uit hun dagelijks leven, hun persoonlijke ervaringen, gedachten, fantasieën en emoties. De kleine solotentoonstellingen geven toeschouwers een fascinerende blik in de belevingswereld van de exposerende kunstenaar. 

Op de persoonlijke en wonderlijk mooie, poëtische website ikbenchantalvanheeswijk.nl
schrijft de Rotterdamse kunstenaar;
”Ik ben ik. Zonder een aanwijsbare reden komen er ideeën…
Mijn handen worden aan het werk gezet en er ontstaat een eigen werkelijkheid. Ik moet ze goed in de gaten houden want als de ideeën beginnen te groeien, groeien ze vaak sneller dan dat ik ze bij kan houden. Van het ene idee komt een andere associatie… dan weer 2-, en dan weer 3-dimensionaal. Op dit moment hangen mijn keramische beelden aan de muur en lopen tekeningen door elkaar heen. Gelukkig blijft mijn handschrift herkenbaar en zijn materiaalgebruik, tactiliteit, emotie en een dosis humor, de vaste elementen in het werk. Mijn werk ontstaat terwijl mijn handen de vertaling maken van wat mijn ogen beleven. Ik geef ze de ruimte zodat er een eigen taal ontstaat, een herkenbare beeldtaal, een nieuwe werkelijkheid. Hopelijk verrijkt mijn werk ook uw werkelijkheid.”
Van Heeswijk heeft het vermogen om vanuit een conceptuele en poëtische manier om te gaan met concrete vraagstukken. Zij reageert hierop door ze te analyseren, te materialiseren, haar handschrift en humor toe te voegen. Dit samen zorgt voor eigen en beeldende uitingen in allerlei verschijningsvormen. Ze ontwerpt haar eigen Product-Objecten zoals Dyslectische Meubels, Knuffels voor grote mensen en Gouden ringen met echte kiezen erin. Voor de intieme solo-expositie in De Vishal maakte zij de installatie: ‘Here I am’, even buiten zonder jas. Onderstaande tekst maakt deel uit van het tentoongestelde werk:

‘Here I am’

Here I am, mijn werk ben ik,
ik ben Chantal van Heeswijk.

Ik hoop uw pas even te vertragen

vergeet even waarom u hier was

even in een andere wereld wanen

even buiten zonder jas.

Ik vraag me af wat mij doet lokken,

waarom ik u dit laat zien.

maar snel komt het antwoord boven,

vanuit mijn voeten door mijn hele lijf
s

preekt uiteindelijk mijn mond;

dat ik besta in dezelfde wereld,

eet evengoed mijn cornflakes,

ga naar dat zelfde restaurant,

ben opgegroeid in Nederland.

Alleen als ik anders was geweest

had ik anders willen zijn.

nu, vandaag ben ik gelukkig.

gelukkig vind ik fijn.